Kako izraditi melat?

Za izradu melata potrebni su vam med ili sladovi (ječam, riža, kukuruz…). Jedna doza melata je jedna mala žlica. Doza zna varirati od 8 do 12 grama, a u jednoj dozi nalazi se obično 1-3 kapi eteričnog ulja.

Melati se spravljaju od ulja ugodna okusa te od ulja koja ne izazivaju iritacije. To mogu biti:

  • ulja citrusa (limun, mandarina, slatka i gorka naranča, grejp)
  • ulja s oksidima ili alkoholima (čajevac, ravensara, mažuran)
  • ulja s esterima (lavanda, korijandar)
  • ulja s metoksifenolima (estragon, bosiljak, slatki komorač, anis)
  • ulja s ketonima (paprena metvica, kim)
  • druga ulja (eukaliptus radiata, đumbir, kurkuma)

Izbjegavaju se fenolna i aldehidna eterična ulja, osim u niskoj količini (manje od pola kapi po dozi).

Melati su dobri za:

  • infekcije usta, ždrijela i gornjih dišnih puteva
  • probavne tegobe
  • nesanice i slične tegobe

Zbog slatka okusa, melati su pogodni za pedijatrijsku upotrebu.

Način priprave:

  • odvažite određenu količinu meda dovoljnu za terapiju. Ako je med kristaliziran, otopite ga grijanjem u toploj vodenoj kupelji. Koristite kvalitetan, prirodni med. Med može biti samo nosač ili možete koristiti med koji i sam nosi ljekovita svojstva (primjerice, med ružmarina kod probavnih i jetrenih tegoba, med kadulje kod upale grla, med lavande za smirenje…).
  • dodajte odgovarajuću količinu eteričnih ulja.
  • dobro umiješajte žlicom da nastane kvalitetna suspenzija koja se ne odjeljuje.
  • melati se koriste najčešće nakon obroka, 2-4 puta dnevno. Uzimaju se polaganim topljenjem u ustima.

Melati se drže na sobnoj temperaturi i trajni su koliko su trajna i eterična ulja.

Dr. Stribor Marković iz knjige Fitoaromaterapija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pretplatite se na naš Newsletter.

Primajte novosti o seminarima i radionicama.