Kako izraditi melat?
Za izradu melata potrebni su vam med ili sladovi (ječam, riža, kukuruz…). Jedna doza melata je jedna mala žlica. Doza zna varirati od 8 do 12 grama, a u jednoj dozi nalazi se obično 1-3 kapi eteričnog ulja.
Melati se spravljaju od ulja ugodna okusa te od ulja koja ne izazivaju iritacije. To mogu biti:
- ulja citrusa (limun, mandarina, slatka i gorka naranča, grejp)
- ulja s oksidima ili alkoholima (čajevac, ravensara, mažuran)
- ulja s esterima (lavanda, korijandar)
- ulja s metoksifenolima (estragon, bosiljak, slatki komorač, anis)
- ulja s ketonima (paprena metvica, kim)
- druga ulja (eukaliptus radiata, đumbir, kurkuma)
Izbjegavaju se fenolna i aldehidna eterična ulja, osim u niskoj količini (manje od pola kapi po dozi).
Melati su dobri za:
- infekcije usta, ždrijela i gornjih dišnih puteva
- probavne tegobe
- nesanice i slične tegobe
Zbog slatka okusa, melati su pogodni za pedijatrijsku upotrebu.
Način priprave:
- odvažite određenu količinu meda dovoljnu za terapiju. Ako je med kristaliziran, otopite ga grijanjem u toploj vodenoj kupelji. Koristite kvalitetan, prirodni med. Med može biti samo nosač ili možete koristiti med koji i sam nosi ljekovita svojstva (primjerice, med ružmarina kod probavnih i jetrenih tegoba, med kadulje kod upale grla, med lavande za smirenje…).
- dodajte odgovarajuću količinu eteričnih ulja.
- dobro umiješajte žlicom da nastane kvalitetna suspenzija koja se ne odjeljuje.
- melati se koriste najčešće nakon obroka, 2-4 puta dnevno. Uzimaju se polaganim topljenjem u ustima.
Melati se drže na sobnoj temperaturi i trajni su koliko su trajna i eterična ulja.
Dr. Stribor Marković iz knjige Fitoaromaterapija