Prehlada i gripa - kako se zaštiti i učinkovito ih svladati

Prehlada je vrlo česta virusna infekcija koja se javlja u svim dobnim skupinama. Najčešće se javlja tijekom “hladnog vremena”, u kasnu jesen, i proteže se do proljeća. U tom dijelu godine ljudi se više okupljaju u zatvorenim prostorima te se tako povećava vjerojatnost zaraze, a suhi zrak u prostorijama koje se griju centralnim grijanjem pospješuje stvaranje savršenog okruženja za virusne infekcije. Same prehlade nisu posebno opasne, osim kod novorođenčadi. One nestanu za otprilike tjedan dana, ali ipak iscrpe organizam, oslabe imunitet i čine nas podložnima drugim infekcijama. Simptomi prehlade su različiti. Najčešće su to grlobolja, kihanje, curenje nosa i otežano disanje, groznica, suhe oči koje peku, suhi kašalj, glavobolja, te osjećaj jakog umora.

prehlada

 

Kod prehlade moramo znati da postoji više od 200 vrsta virusa koji ju mogu izazvati. Međutim, nažalost, ne postoji lijek niti za jedan od njih pa nam točno određivanje virusa neće pomoći u liječenju.

 

Jedna od zaraznih virusnih bolesti je gripa. Najčešće se javlja zimi i u rano proljeće. Infekcija se širi gornjim dišnim putevima i katkad uđe u pluća. Virus se u pravilu širi u skupinama koje borave u zatvorenim prostorima, najčešće u školama, vrtićima, radnim prostorijama i sl. Iako su i prehlada i gripa posljedice virusa koji nam inficiraju dišne puteve, simptomi gripe su jači, a komplikacije daleko teže. Gripa se javlja u svim dobnim skupinama, no najjače posljedice osjećaju dojenčad, starije osobe i osobe sa kroničnim bolestima ili oslabljenim imunitetom. Unatoč pokušajima da se spriječi pojava gripe i komplikacije koje ona nosi, gripa je još uvijek jedan oblik zarazne virusne bolesti koja može izazvati i smrt. Simptomi gripe su drugačiji od prehlade i teži su za oboljeloga. Gripa se manifestira vrućicom (38-39°C ili više) i katkad se izmjenjuje s groznicom. Ostali simptomi su jaka grlobolja, suh i isprekidan kašalj, kihanje glavobolja, bol u mišićima, opći umor i slabost.

 

I kod gripe i kod prehlade konvencionalna i alternativna medicina teže istome cilju: olakšati borbu s virusom koja se odvija unutar našega organizma. Obje tegobe će ići svojim tijekom, bez obzira na to kako se liječite. Budući da su obje tegobe virusne bolesti, ne reagiraju na antibiotike. Ako ste dobroga imuniteta i stanja organizma, gripa će proći bez komplikacija za 5-7 dana. Pri tome je potrebno svaku takvu virusnu infekciju preležati u krevetu, mirovati, važno je piti puno vode, čajeva i pri tome koristiti biljne preparate koji mogu olakšati tijek preklade ili gripe. Tekućina je vrlo bitna u procesu borbe protiv gripe ili prehlade iz razloga što sluz koja teče u našem organizmu pomaže da prebolimo infekciju i oporavimo se od nje, a i virusu je teže zaraziti vlažno tkivo, nego suho. Ako imate temperaturu, vaš organizam toplinom uništava virus. Davanjem lijeka za snižavanje temperature u stvari potkopavate napore organizma da se bori protiv virusa.

 

Za prevenciju da organizam ne oboli od prehlade ili gripe potrebno je jačati imunološki sustav. Za jačanje imunološkog sustava na tržištu postoji veliki izbor biljnih preparata. U aromaterapiji je u toj ulozi najpoznatije ulje egipatskoga crnoga kima (Nigella sativa) čiji nadimak “imunološki joker” govori o njegovoj jačini u podizanju imuniteta. Uz pomoć crnoga kima ponovno se uspostavlja ravnoteža imunološkog sustava. Crni kim se može uzimati oralno za prevenciju, no ako smo se već zarazili također trebamo konzumirati ulje egipatskoga crnoga kima da bi ojačali imunitet.

 

Aromaterapeutski pristup kod navedenih tegoba izazvanih gripom i prehladom koristi kupke, parne inhalacije, suhe inhalacije, osvježivače prostora i masažna ulja koja se utrljavaju na prsa i grlo. Od biljnih pripravaka i čajeva koji će se koristiti preporučaju se čajevi od bazge, kamilice, paprene metvice i stolisnika. Trebaju se piti vrući čajevi začinjeni limunom i medom. mamo velik broj eteričnih ulja koja se koriste kod prehlade i gripe. Najefikasnija su: čajevac, kajeput, paprena metvica, ravensara, ružmarin cineol i eukaliptus globulus. Eterična ulja upotrebljavamo inhalacijom, i to inhalacijom vodenom parom koja je jednostavna za primjenu u svakom kućanstvu.

 

Inhalacija se priprema tako da zakuhamo oko pola litre vode, maknemo ju s vatre te dodamo 1-2 kapi eteričnog ulja i inhaliramo jednu minutu. Nakon toga ponovo u vodu dodamo 2 kapi ulja te inhaliramo još jednu minutu, te postupak ponavljamo. Na taj način ukupno inhaliramo 5-15 kapi ulja, a inhalacije ne smiju biti duže od 10 minuta.
Još jedan način primjene eteričnih ulja je kupka, pri čemu ćemo navedena eterična ulja koja koristimo kod gripe i prehlade (ukupno 20-25 kapi) emulgirati u sojino vrhnje i emulziju staviti u vruću kupku u kojoj ćemo ležati oko 20 minuta.

 

Idući način primjene eteričnih ulja kod tegoba dišnih puteva je dermalna primjena i masaža. To znači da ćemo napraviti određene pripravke na bazi eteričnih ulja koje ćemo nanositi na gornji dio leđa i prsa kako bi olakšali iskašljavanje, dok ćemo kod problema gornjih dišnih puteva mazati područje sljepoočnica, čela iv rata, s tim da moramo izbjegavati područje ispod očiju, obraze i nos.

 

Suha inhalacija je inhalacija pri kojoj nakapamo nekoliko kapi eteričnog ulja na maramicu koju ćemo imati blizu sebe te svakih nekoliko minuta udahnuti ulja s nje. Taj način primjene je odličan za tijelo koje je već oslabljeno jer koristimo mirisnu komponentu da bi olakšali disanje i rasteretili dišni sustav, olakšavaju disanje, bez apsorpcije kroz kožu.

 

Ako trebate mješavinu eteričnih ulja za olakšavanje disanja, potražite savjet kod kvalificiranog aromaterapeuta koji će vam napraviti aromaterapeutski pripravak. Ako ste odlučili sami napraviti svoju mješavinu, trebate pažljivo odabrati eterična ulja. Kvalitetna eterična ulja ćete prepoznati ako na etiketi posjeduju sve potrebne informacije:

  •     latinski naziv biljke
  •     zemlju podrijetla
  •     način dobivanja
  •     dio biljke iz kojeg je ulje dobiveno

 

Autor: Lidija Delić, fitoaromaterapeut, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat)

 

Naše stranice koriste "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Za nastavak kliknite "OK".