Mrkva

Jeste li znali?

Zbog sadržaja karotenoida-prirodnih antioksidansa mrkva pomaže u zaštiti od tumorskih i kardiovaskularnih bolesti, a djeluje stimulativno na imunološki sustav.Beta karoten se u crijevima enzimskom razgradnjom pretvara u retinol (vitamin A) koji čuva integritet kože i sluznice, sprječava noćno sljepilo, potiče zacijeljivanje rana, ima povoljan učinak kod akni...Beta karoten (koji se najbolje apsorbira iz ribane svježe mrvke) štiti kožu od oksidacijskih oštećenja tijekom izlaganja Suncu, sprječava reakcije fotoosjetljivosti i ubrzava tamnjenje.Sok od mrkve se koristi kod vjetrova i nadutosti te kod pretjeranog lučenja želučane kiseline.Mrkva djeluje blago diuretički te stimulira rad jetre, a vlakna iz mrkve smanjuju razinu kolesterola u krvi.

 

mrkva 3

 

 

Ljekovito djelovanje:

 

Mrkva nije samo proljetno povrće, nego ima i ljekovito djelovanje čega se ljudi, na žalost, još uvijek premalo svjesni. Mrkva je jedno od najboljih sredstava za sprečavanje procesa truljenja u crijevima, odnosno pomuću nje se taj proces najbolje otklanja. Kod katara želuca i crijeva mrkva je jedan od najboljih ljekova, koji u najosjetljivijem želucu i crijevima brzo uspostavlja normalno funkcioniranje. Naručito se kod oboljenja želuca i crijeva dojenčadi i male djece, u dječijim klinikama postizali mrkvom najbolji uspjesi. Izriba se 500 g oguljene mrkve i gusto ukuha s 200 g vode, nakon čega se dobivena kaša procijedi kroz sito i pomiješa sa 1 litrom guste mesne (govedske) juhe. To je vrlo lako probavljiva hrana koja se daje osobama bolesnim na želudac ili crijeva.

 

Sok od mrkve usisava prekomjernu želučanu kiselinu i brzo odstranjuje žgaravicu. U svakom slučaju 1/4 litre soka mrkve otklanja žgaravicu bez štetne posljedice, a mnogo je djelotvornija nego kemijska soda bikarbona. Malo je poznato da sirova mrkva brzo odstranja crijevne gliste; u tu se svrhu kroz nekoliko dana jedu 2 do 3 sirove mrkve.

 

Ako dojenče ne napreduje hranjeno mlijekom, daje mu se umjesto mlijeka kaša od mrkve. Takvom se ishranom pospješuje tjelesni razvoj, djeca dobivaju svježi izgled, povećava im se tjelesna težina, a iznad svega znatno se pospješuje otpornost prema infekcioznim bolestima.

 

Jedno od najboljih pića za stare ljude je sok od mrkve s mlijekom i to 1/2 šalice soka mrkve pomiješano sa 1/2 šalice mlijeka, što se pije u gutljajima. To piće osvježava, jača pamćenje i veoma je lako probavljivo.

 

Naše stranice koriste "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Za nastavak kliknite "OK".