Aromaterapija i upale

 

Upala je jedan od uobičajenih bolnih procesa koji mogu zahvatiti bilo koji dio tijela. Upala nastaje kao reakcija tijela na neki od uzročnika. Uzročnike dijelimo na žive i nežive. Živi uzročnici su virusi, bakterije, gljivice, paraziti. Nežive uzročnike dijelimo na kemijske i fizikalne, u fizikalne spadaju mehaničke povrede, oštećenja nastala djelovanjem previsoke ili preniske temperature, razna zračenja, a kemijski mogu biti razne vrste otrova organskog ili anorganskog porijekla.

 

Upale po svom trajanju mogu biti perakutne - nastaju unutar nekoliko minuta ili sati; subakutne- nastaju unutar nekoliko sati ili dana; akutne -- nastaju unutar nekoliko dana ili tjedana; subkronične - nastaju unutar nekoliko tjedana i kronične koje nastaju unutar više mjeseci ili godina.

upale aromaterapija

 

Po uzroku upale mogu biti tipične - uzročnik je poznat, dokazljiv i netipične - kod njih se ne može dokazati uzročnik ali je vidljivo da se nešto događa. U ne tipične upale spadaju autoimune bolesti, lupus, chron. Obzirom na zahvaćenost organizma upale dijelimo na lokalne - zahvaćen samo dio organizma, najčešće strogo ograničeno od ostalog dijela opće ili generalne - zahvaćaju veliko područje ili cijeli organizam.

 

Aromaterapija u spriječavanju infekcija tj. upala može imati veliku ulogu, jer su eterična ulja antiseptička , a metode primjene vrlo učinkovite, naročito u godišnjim periodima kada su te infekcije češće. Za te svrhe koristimo mirisne lampice, difuzere, sprejeve i aspršivače u koje ćemo nakapati ulja koja imaju jaka antiseptička svojstva npr. čajevac, limun, eukaliptus, ružmarin, bor, lavanda. Osim inhalacija korisne su i kupke kojima ćemo pomoći organizmu da se obrani od infekta. U kupke možemo staviti ulja koja imaju imunostimulirajuće djelovanje bor, limun, tamjan, lavanda, čajevac.

 

Kod akutnih upala bitno je da klijent ode kod liječnika, jer jedino liječnik može odrediti vrstu i uzročnika upale, a samim tim i propisati sistemsku terapiju. Aromaterapijom kod akutnih upala moguće je olakšati simptome koji prate upalu bol, svrbež, kašalj, temperaturu i sl., podići imunitet a samim tim i ubrzati proces liječenja. Obzirom na lokaciju upale i organ koji je zahvaćem primjenjuju se razne tehnike, a od ulja koristimo analgetska, imunostimulirauća, spazmolitička, diuretička, cirkulatorna i balansirajuća eterična ulja. Od baznih ulja koristimo ulja koja brzo prodiru u kožu i ulja koja sama posebi imaju antiseptičko djelovanje.

 

Kod upalnih stanja kože posebno gnojnih upala koristimo komprese i obloge sa eteričnim uljima lavande, germanske kamilice, tamjana , čajevca, đumbira. Kod upala dišnih puteva važno je isključiti astmu, jer tada ne upotrebljavamo eterična ulja. Kod ostalih slučajeva upotrebljavamo eterična ulja koja će olakšati disanje i iskašljavanje. Metode su inhalacija, komprese, kupke i masaža prsnog koša . Od eteričnih ulja upotrebljavamo eukaliptus, limun, jelu, čajevac, ružmarin, metvicu, ravensaru. Kao bazna ulja koristimo brzo upijajuća ulja lješnjaka, makadamije i ulja koja imaju antiseptička svojstva: noćurak, kantarion, neven, crni kim.

 

Ako se radi o upalama mokraćnih puteva tada se preporučaju sjedeće kupke sa uljima koja imaju jako antiseptičko djelovanje npr. čajevac, lavanda, geranij, istovremeno se preporuča lagana masaža abdomena. Kod upale mišića koristimo ulja koja će opustiti mišiće, potaknuti cirkulaciju i smanjiti bol. Prvi odabir tu je eterično ulje petit grain koje ima jaki spazmolitički učinak, zatim metvica, ružmarin, crni papar, muškatni oraščić. Ulja se lagano premazuju po oboljelom mjestu, a kako bol jenjava tako se započinje sa laganim masažama kako bi se održao tonus mišića, potakla cirkulacija i brža izmjena međustaničnih tekućina. Kod kroničnih upala koje se razvijaju mjesecima ili godinama, a često ih prate i degenerativne promjene bilo zglobova ili tkiva potreban je cjeloviti pristup klijentu. U zavisnosti od prirode upale odnosno mjesta koje je upala zahvatila određuje se i terapija. Aromaterapeutski tretman započinjemo u fazi mirovanja od klijenta se uzimaju svi relevantni podaci od medicinske dokumentacije, eventualnih nasljednih bolesti, dakle obiteljska anamneza, upoznajemo se sa klijentovim načinom života, prehrane, navikama, ukoliko se klijent nalazi na terapiji medikamentima ona se ni u kojem slučaju ne prekida. Individualno se određuju načini i tehnike provođenja aromaterapije, te učestalost tretmana.

 

Radi se na podizanju fizičke razine, povećanju imuniteta i u tu se svrhu koriste antiseptička, cirkulatorna, analgetička , regenerativna ulja, kroz masaže , kupke i inhalacije. Za podizanje imuniteta korisno je i oralno uzimanje ulja crnog kima. Broj kapi određuje se prema stanju klijenta, tegobi, starosnoj dobi, težini. Savjetujemo klijenta u vezi prehrane, jer prehrana ima veliki utjecaj na pad imuniteta i sklonost razvoju infekcija. Naime za normalno funkcioniranje organizma i metaboličke procese neophodno je da sredina u kojoj se nalaze naši organi bude blago alkalna. Zahvaljujući prehrani mi stvaramo kiselu sredinu u našim tkivima,organima i krvi, samim tim onemogućujemo normalnu izmjenu tvari u organizmu, oksigenaciju tkiva, a time oslabljujemo imunitet. Svaki pad imuniteta uzrokuje aktivaciju upale. Stoga bi bilo dobro ukoliko je klijent u stanju da se napravi program detoksikacije organizma u trajanju od 7 dana, što je dovoljno da se naš organizam očisti od otrova i da se vrati Ph vrijednost u organizmu na normalu. Lagane vježbe, šetnje, tehnike dubokog i potpunog disanja također spadaju u domenu podizanja fizičke razine.

 

Kod tretiranja kroničnih upala cilj nam je osvjestiti koji to emotivno, mentalni koncepti uzrokuju aktivaciju upale, tj. cilj nam je doći do uzroka i tretirati uzrok. Prepoznavanje i imenovanje dominantnih emocija i mentalnih obrazaca bitno je za prepoznavanje stanja i prilika koji uzrokuju aktivaciju upale. Kada osvjestimo što je to, možemo i odlučiti na koji način da to promjenimo , odnosno da promjenimo svoj odnos prema tome, a samim tim spriječimo aktivaciju upale. Od eteričnih ulja primjenjujemo balansirajuća , antidepresivna, stimulirajuća ulja npr. tamjan, limun, bergamot, naranču slatku, melisu, ylang ylang, cedar. Tehnike koje primjenjujemo su masaže, kupke, vježbe disanja, kretaivna vizualizacija i afirmacije.Podizanjem fizičke razine i emotivno mentalnim osvještavanjem mijenja se odnos prema bolesti, povećava se kvaliteta života, a samim tim i odnos prema sebi i okolini postaje opušteniji i radosniji.

 

Aromaterapeutski recepti:

pripravak kod upale dišnih puteva

 

u 10 ml baznog ulja lješnjaka ili makadamije nakapamo: 

  • 5 kapi ravensare
  • 3 kapi čajevca
  • 2 kapi lavande

ili

  • 3 kapi ružmarina cineol
  • 2 kapi limuna
  • 5 kapi eukaliptusa radiate

namazati prsa i leđa u tankom sloju 2 puta dnevno

 

Kod bolova uzrokovanih artritisom oboljela mjesta premazujemo sa slijedećim pripravkom u 10 ml makadamije ili badema dodamo 4 ml kantariona i u to dodamo:

  • 2 kapi borovice
  • 2 kapi muškatnog oraščića
  • 4 kapi limunskog eukaliptusa
  • 5 kapi ružmarina

mažemo dva do tri puta dnevno na čistu kožu.

 

Naše stranice koriste "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Za nastavak kliknite "OK".