Aromaterapija i celulit

 

Što je celulitis?

 

Celulitis je u širem smislu naziv posebnog stanja vezivnog tkiva. Da bi razumjeli pojam i značenje celulitisa moramo uzeti u obzir da je koža najveći organ tijela i da čini 16% tjelesne mase. Koža se sastoji (gledajući od površine prema dubini) od tri sloja:

 • epidermis
 • dermis ili korij – kojeg čine vezivna kolagena vlakna, retikularna i elastična vlakna, međustanična tvar, krvne i limfne žile, živci, adneksi kože i stanice
 • potkožno tkivo –sastoji se od rahlog vezivnog tkiva i varijabilnih količina masnih stanica s pripadajućim krvnim žilama i živcima

Celulitis je promjena staničnog tkiva kože, prvenstveno masnog i vezivnog tkiva. U masnim stanicama uslijed povećanja količine vode nakupljaju se i pripadajući lipidi i masne stanice povećavaju svoj volumen i bujaju. Prilikom toga dolazi do pritiska na susjedne krvne žilice i limfne žile što uzrokuje nakupljanje toksina (međustaničnog otpada) koje otežani krvotok ne može eliminirati.

Celulit2

 

Uzrok celulitisa nikada nije samo jedan, već je skup većeg broja čimbenika. Osnovni čimbenici su: uloga genetike, uloga hormona, utjecaj stresa, pretilost, nedovoljno kretanje i nepravilna prehrana. Obzirom na veliki broj čimbenika nastanka celulitisa, potpuno je jasno da terapeutski pristup celulitisu mora biti kompleksan da bi bio učinkovit. Proces tretiranja celulitisa zahtijeva duži vremenski period, od dva mjeseca na dalje. Moramo znati da za konačno postizanje cilja je potreban angažman i terapeuta i klijentice.

 

Danas na tržištu postoje razni tretmani čiji cilj je potaknuti razgradnju masti u stanicama, osloboditi tkivo od toksina i suvišnih nakupina vode. Navesti ćemo neke od njih: limfna drenaža, ionizacija i ionoforeza, omatanje blatom, tretiranje eteričnim uljima, znojenje, hidroterapija, razni oblici ručne ili aparaturne masaže i korištenje raznih preparata namijenjenih tretiranju celulitisa.

 

Limfna drenaža – učinkovita anticelulitna tehnika masaže

 

Limfni sustav, kao drugi prijenosni sustav nakon krvotoka, za razliku od krvotoka transportira metabolički otpad (toksine) iz vezivnog tkiva. Limfna tekućina unutar limfnog sustava se kreće daleko sporije nego krv unutar krvožilnog sustava, iz razloga. Kretanje limfne tekućine se odvija tako da pojedini limfni segmenti koji su opremljeni vlastitom motorikom po potrebi potiskuju sadržaj koji treba biti odstranjem prema sljedećem limfnom segmentu sve do limfnog čvora. Taj transportni mehanizam radi u dijelovima vezivnog tkiva u kojima je to trenutno potrebno. Limfna tekućina koja «nosi» toksine mora napustiti organizam kako ne bi došlo do nevolja u smislu zdravstvenih poteškoća. Limfna tekućina na svom putu kroz limfni sustav transportira: oštećene stanice i eritrocite, stanice metabolički obrađenih masnoća, plazma proteine i vodu koja se uz njih veže, mikro i makrofage s fagocitarnim sadržajem. Ne odvija li se transportni mehanizam u stanovitom ritmu i ne «odnose» li se toksini iz organizma stanice ljudskog organizma neminovno stradavaju.

 

Iz svega navedenog uočava se potreba dreniranja limfnog sustava u svrhu «izvođenja» međustaničnog otpada iz organizma, što ujedno rezultira pozitivnim rezultatima na celulitis. Limfna drenaža je tehnika blagog pritiska, bezbolna, na koži se ne pojavljuje crvenilo, ugodna je i opuštajuća za klijenta, sa prvim vidljivim rezultatima nakon par tretmana.

 

Aromaterapeutski pristup

 

Obzirom da kvalificirani aromaterapeut osim znanja iz područja aromaterapije posjeduje i osnovna znanja iz područja prehrane, fitoterapije, limfne drenaže, ima mogućnost holističkog pristupa tretiranju celulitisa. Taj pristup podrazumijeva kompletno sagledavanje klijenta uvažavajući njegove navike, način prehrane, stupanj stresa i zdravstveno stanje.

 

Uzimanjem u obzir svih informacija koje nam klijent daje prilikom prvog razgovora, te pregledom tijela klijenta zajednički se dogovara konačan cilj tretmana, dinamika tretmana i potreban vremenski period. Obzirom da holizam uvažava da nijedna osoba nije ista, zahtijeva se pristup svakoj osobi pojedinačno. Na taj način se određuje najkvalitetnija i najdjelotvornija terapija celulitisa.

 

Aromaterapeutski pristup celulitisu obuhvaća:

 • savjetovanje klijenta koje će čajeve piti prije prvog tretmana i za vrijeme sveukupnog ciklusa terapije
 • kako će raditi aromaterapeutske kupke u svom domu
 • kako će raditi suho četkanje tijela te na taj način u svom domu drenirati limfni sustav
 • kako će nanositi aromaterapeutski pripravak protiv celulitisa
 • savjetovanje klijenta o prehrani
 • limfnu drenažu koja se provodi u aromaterapeutskom centru
 • detoksikaciju organizma izazivanjem pojačanog znojenja (provodi se u aromaterapeutskom centru)
 • savjetovanje o važnosti detoksikacije organizma i njezinom provođenju
 • provođenje tehnika dubokog disanja
 • informiranje o vježbama korisnim u «borbi» protiv celulitisa

Tokom aromaterapeutskih tretmana klijenta se sustavno opušta i upućuje na posvećivanje vremena i pažnje samome sebi. Prva dva tjedna obuhvaćaju po tri tretmana tjedno, a nakon toga svaki tjedan broj tretmana se smanjuje. Cilj aromaterapeuta je da educira klijenta kako bi što kvalitetnije mogao svoju «borbu» protiv celulitisa provoditi u svome domu. Od prvog susreta klijent je upoznat da je u cijelom aromaterapeutskom pristupu potreban i njegov osobni angažman. Na taj način rezultati su daleko trajniji i kvalitetniji od bilo kojeg drugog pristupa.

 

Eterična ulja

 

Aromaterapeut je kvalificirana osoba koja kontrolirano i sigurno koristi eterična ulja za poboljšanje psihofizičkog stanja osobe. Veliki broj eteričnih ulja ima pozitivno djelovanje na tretiranje celulitisa. Isto tako na tržištu se pojavljuje sve veći broj gotovih preparata na bazi eteričnih ulja i sve je veći broj receptura na televiziji i u novinama koje služe «borbi» protiv celulitisa.

 

Međutim, općenite recepture postoje, ali ako govorimo da aromaterapija koristi holistički pristup klijentu, onda je jasno da se svaki anticelulitni aromaterapeutski pripravak radi za svakog klijenta individualno, uvažavajući njegovu jedinstvenost.

 

Anticelulitna eterična ulja su:

 • čempres (potiče cirkulaciju)
 • ružmarin 1,8-cineol (potiče arterijsku cirkulaciju)
 • limunski eukaliptus (djeluje na potkožno masno tkivo)
 • limunska trava
 • kadulja
 • limun (koristi se kod problema popucalih kapilara)
 • borovica bobice (potiče rad bubrega, izlučivanje mokraće i toksina)
 • himalajski cedar (limfotonik, potiče otjecanje viška tekućine međustaničnog otpada)
 • limunska metvica (stimulira rad gušterače i jetre)
 • geranij
 • grejp

Eterična ulja se stavljaju u bazno ulje (ulje nosioc) i pri tome je izbor na brzo upijajuća bazna ulja kao što je ulje lješnjaka i ulje makadamije. Pripravke na bazi eteričnih ulja nakon nanošenja na kožu nije preporučljivo zamatati u foliju jer će posljedično znojenje spriječiti ulja da prodiru dublje u tkivo. Anticelulitni aromaterapeutski pripravak se izrađuje uvažavajući i moguće probleme kože, te osim djelovanja na celulitis ostvarujemo i pozitivne efekte na druge postojeće tegobe.

 

Tajna i ljepota aromaterapije je u tome što njeguje cjelovit i pojedinačni pristup prema svakoj osobi. Eterična ulja i njihov kemijski sastav imaju znanstveno dokazano djelovanje, i kvalificirani aromaterapeut osim znanja o djelovanju eteričnih ulja mora posjedovati «čisto srce», razumijevanje i ljubav prema ljudima.

 

Autor: Lidija Delić, fitoaromaterapeut, aromaterapeut (IFPA međunarodni certifikat)

 

Naše stranice koriste "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Za nastavak kliknite "OK".