Aromaterapija i alergije

 

Sama riječ alergija odnosi se na neprirodnu reakciju organizma i njegovog obrambenog sustava na tvar koja nije škodljiva. Naš imunološki sustav štiti organizam od stranih tvari - antigena - tako da stvara antitijela i druge kemijske tvari kako bi se borili protiv antigena. Onog trenutka kada imunološki sustav ne može prepoznati tvar kao dobru ili lošu, slobađa se kemijska tvar - histamin - da napadne bezopasnu tvar.

alergija vel

 

Histamin izaziva mnoge simptome koji se povezuju sa alergijskim reakcijama. Alergeni koji mogu izazvati lergijske reakcije kreću se od peluda preko alergena životinjskog porijekla, poput dlaka ili perja kućnih ljubimaca. Alergije se svrstavaju u opće kategorije prema vrstama alergena koji ih uzrokuju ili prema prema dijelovima tijela koje pogađaju. Najčešći test koji se provodi da se utvrdi na koje alergene je osoba alergična je test na koži. Provodi se tako da se tik ispod kože ubrizga mala količina alergena i nakon 20-ak minuta promatra se na koji alergen je tijelo reagiralo.

 

PODJELA ALERGIJA

 

Kožne alergije

Kontaktni dermatitis uzrokuje izravna izloženost alergenu, a atopični dermatitis je  nepoznata uzroka, i najčešće je nasljedan. Koprivnjača ili urtikarija je izbijanje otečenih plikova na koži koji su zacrvenjeni, svrbe i mogu  potrajati od nekoliko minuta do nekoliko dana. Urtikarija je posljedica reakcije organizma na određenu vrstu hrane, pelud, alergene životinjskog podrijetla, hladnoću,toplinu,ubode kukaca, lijekove.  Kod osoba koje boluju od nekog vida kožne alergije, prije izrade pripravka za ublažavanje simptoma, treba sprovesti alergo test i provjeriti kako reagira na odabrana eterična ulja. Mala količina ulja se nanosi na najosjetljivija mjesta na tijelu (unutarnja strana zgloba ili unutarnja strana podlaktice), na to se stavlja gaza i vodootporni flaster, te se nakon 24 sata provjerava da li se pojavilo crvenilo ili svrbež. Na taj način procjenjuje se sigurnost korištenja eteričnih ulja za osobu koja pati od alergije.

 

Respiratorne alergije

Peludna hunjavica ili alergijski rinitis odnosi se na reakcije organizma koje izaziva pelud trava i biljaka koje širi vjetar, a isto tako i drugi alergeni nošeni zrakom koji udišemo. Simptomi su pretjerano kihanje, svrbež nosa, očiju i grla, kašalj.

 

Egipatsko ulje crnog kima zaslužuje pažnju i primjenu kod peludne hunjavice i astme. Egipatski crni kim svojim pozitivnim djelovanjem na imunološki sustav, priprema tijelo da se nepotrebno ne brani. Kod peludne hunjavice bitno je početi uzimati ulje crnog kima prije početka sezone peludi. Ako se peludna hunjavica već pojavila, tada se preporučuju uz oralno uzimanje ulja crnog kima i inhalacija njime. Inhalira se tako da se na litru vrele vode stavi par žlica ulja i desetak minuta se udiše para.

 

Eterična ulja koja se koriste kod peludne hunjavice su : eukaliptus, kamilica (njemačka i rimska) i ruža otto; a primjenjuje se kroz razne aromaterapeutske tehnike: kupke, suhe inhalacije, masaže (prsa i leđa), indirektne inhalacije putem aromalampice i osvježivača prostora.

 

Astma

Astma ima različite uzroke, ali kao primarne uzročnike možemo nabrojati alergiju na pelud, spore plijesni, alergene životinjskog podrijetla i grinje. Važan čimbenik kod astme a vezano za alergije je nasljedni faktor; znanstvenici su otkrili gen koji čini ljude osjetljivima na ovu bolest. Tijekom napada astme disanje postaje otežano, popraćeno je "zviždanjem" i kašljem, a izdisati je teže nego udisati. Tijekom napada astme grčenje mišića i bronhijalna tkiva koja otiču sužuju sitne dišne puteve u plućima, koji se zatim začepe prekomjernom sluzi. Može nastati panika i zbunjenost zbog nemogućnosti "hvatanja"zraka.

 

Preporučena eterična ulja su: bor, eukaliptus, lavanda, mirta, melisa, ruža otto, paprena metvica, ružmarin, muškatna kadulja, tamjan. Primjena je kroz kupke, redovite masaže ( grudni koš, vrat i ramena ), osvježivači prostora, suha inhalacija (par kapi ulja na maramici).

 

Kod izrade i primjene mješavine eteričnih ulja, selekciju ulja ovisi o tome da li je astma uzrokovana prisustvom infekcije, emocionalnog faktora ili alergije. Ako je u pitanju infekcija, odabrat ćemo ulja koja olakšavaju izbacivanje sekreta (kajeput, Eucalyptus radiata, mirta, limun, lavanda spika). Ako trebamo olakšati grčeve i spazme, koristiti ćemo antispazmolitička ulja: lavanda, rimska kamilica, čempres, mandarina. Astma se ponekad prezentira i dijagnosticira kao psihosomatska bolest, pa će i pristup biti rugačiji. Najčešće ta grupa oboljelih šalje poruku tražeći ljubav i pažnju.

 

Alergije na hranu

Po nekim procjenama 70 posto ljudi alergičnih na hranu mlađe je od 30 godina, a većinu čine djeca mlađa od 6 godina. Simptomi alergija na hranu su grčevi u želucu, proljev i mučnina. kod težih slučajeva može doći do povraćanja, oticanja lica i jezika, vrtoglavice, znojenja i nesvjestice.

 

Alergija na lijekove

Najčešća alergija na lijekove se javlja kod lijekova iz porodice penicilina, a ostali česti alergeni su sulfatni lijekovi, barbiturati, inzulin, lokalni anestetici.

 

Alergije na ubod kukaca

Otrov u žalcima pčela, osa i stršljena je najčešći alergen. Kod uboda kukaca, koristi se eterično ulje lavande, u vidu hladne komprese, ili nanijeti čisto ulje lavande na ubodeno mjesto, da se umanji oticanje, i osobu odvesti u bolnicu.

Naše stranice koriste "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Za nastavak kliknite "OK".