Dr. Ksenija Krajina Pokupec: Fitoterapijom protiv anksioznosti, depresije i stresa

Sve je više tjeskobe i depresije

Svake godine broj anksioznih i depresivnih osoba raste i bolesti su to koje polako zauzimaju drugo mjesto na ljestvici najčešćih oboljenja, odmah nakon bolesti srca i krvnih žila. Nije stoga previše iznenadilo ovogodišnje britansko istraživanje koje je prenio BBC, a koje je pokazalo da je u tijeku pandemije koronavirusa dvaput više odraslih osoba prijavilo simptome depresije nego prije pandemije. Za mnoge ljude zahtjevi koje pred nas stavlja ovo vrijeme postaju preveliki.

U liječenju lakših i srednje teških oblika depresije, terapija ljekovitim biljem odlično je rješenje. Uz razgovor i terapiju kod psihoterapeuta, svakako se preporučuju čajevi i kapi protiv depresije, anksioznosti i stresa.

Image

Biljke koje pomažu

Matičnjak je biljka koja smiruje i opušta živčani sustav te olakšava i osigurava kvalitetniji san. Kao biljka, može se koristiti u čaju, ali i u kupkama u obliku eteričnog ulja. Slično djeluje i kamilica, umiruje i želučane tegobe.

Od biljaka koje blagotvorno djeluju na živce ističu se hmelj, divizma, dobričica i gospina trava s aktivnim ljekovitim tvarima hipericinom i hiperforinom. Osim navedenih biljaka, pomoći će i ružmarin, majčina dušica, kopriva ili borovica, tj. ljekovite biljke koje potiču cirkulaciju te tako razbuđuju organizam i podižu ga iz depresivnog stanja, pospanosti i bezvoljnosti. Dnevno treba popiti litru mlakog čaja uz dodatak šumskog meda ili meda od lipe. Terapija i omjeri biljaka su individualni i najbolje se posavjetovati s fitoterapeutom da vam napravi čajnu mješavinu upravo za vaše potrebe.

Image

A ostalo?

Osim toga, nemojte izostaviti šetnju na svježem zraku koja je korisna iz više razloga – za bolju cirkulacije te zbog sunca (hvatajte svaku zraku i u zimsko vrijeme!) koje preko hipofize potiče oslobađanje endorfina i serotonina, tzv. hormona sreće – kemijskih tvari koje nas opuštaju, čine zadovoljnima i olakšavaju san.

U prostoriji u kojoj najviše boravite tijekom dana nakapajte deset kapi eteričnih ulja limuna, geranija, eukaliptusa ili matičnjaka (po izboru) u mirisnu svjetiljku ili ih pokapajte po tepihu da vas kroz dan drži u ravnoteži. Tako ćete provoditi i aromaterapiju.

 

Fotografije Unsplash i privatni album

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

  • dummy+385 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search