Crni kim – kako jedna biljka može djelovati na tolike bolesti?

Botanički naziv: Nigella sativa

Dobivanje: Hladno tiještenje

Uzgoj: Kontrolirano biološki (kbA)

Pitoma crnjika ili crni kim glasi kao panaceja ili svelijek, pa ga mnogi zbog toga i ne doživljavaju ozbiljno, kao izrazito potentan lijek za velik broj ozbiljnih bolesti.

Male sjemenke crnog kima imaju idealan kemijski sastav koji ga čini mnogo superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i brojne druge vrijedne sastojke.

Na koje sve bolesti djeluje povoljno?

Crni kim koristio se u ljekovite svrhe još u vrijeme faraona, ali njegova ljekovitost počinje se znanstveno istraživati tek prije četrdesetak godina. 

Dosad je provedeno oko 200 studija na različitim institutima i sveučilištima, koje su otkrile doista velik broj bolesti na koje crni kim djeluje povoljno: autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, zatim astma, alergije, kronični umor, povišeni kolesterol, šećerna bolest, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa, smanjeni imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crijevima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, SIDA, karcinom... 

Ne treba zanemariti ni djelovanje ulja crnog kima na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijima i jačima, sprečava ispadanje kose i djeluje protiv peruti, hrani suhu kožu, umanjuje bore, regenerira oštećene stanice kože.

Kako?

Gledajući taj dug popis bolesti na koje možemo djelovati uljem crnog kima, ne možemo se ne zapitati – zar zaista jedna biljka može uspješno liječiti sve to? Kako je moguće da djeluje jednako na crijevne gljivice, bolove u zglobovima i karcinom?

Odgovor leži u iznimnom kemijskom sastavu sjemenki. Osim toga, treba znati da je djelovanje crnog kima usmjereno u prvom redu na vraćanje ravnoteže u svim sustavima, a ne na specifično liječenje. I zato je redovito uzimanje ulja crnog kima, ne samo u akutnim i kroničnim stanjima, već kao svakodnevnu preventivu, najviše što možete učiniti za svoje zdravlje i vitalnost.

Image

Djelovanje ulja crnog kima na imunitet

Imunost je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. U strane tvari koje štetno utječu na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Imunološki sustav ima ulogu da prepozna, neutralizira, uništi i odstrani te tvari u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije.

Imunitet možemo zamisliti kao interaktivni sustav između nas i okoliša. Jednostavnije rečeno, ako naš imunološki sustav besprijekorno funkcionira, nećemo oboljeti usprkos napadu različitih uzročnika, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Stoga je snažan imunološki sustav osnovni preduvjet za ljudsko zdravlje, kao i dug i kvalitetan život.

Ako je oslabljena aktivnost imunološkog sustava, podložniji smo infekcijama, a njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i autoimune bolesti (organizam reagira na vlastito tkivo). Dosadašnja ispitivanja ulja crnog kima pokazala su da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već preko imunološkog sustava djeluje na čitav organizam. Ulje crnog kima je imunomodulator, što znači da regulira funkcije imunološkog sustava, među ostalim, stimulirajući rast limfocita T i B.

Doziranje

Oslabljen imunitet možemo prepoznati po sljedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje crnog kima uzimajte tri puta na dan nakon jela, 30-40 kapi. Ulje možete uzeti samo, na žličici (okus mu je pikantan i gorak) ili ga umiješajte u malo meda. Za prevenciju, odnosno kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (primjerice, prije sezone gripe), dovoljno je uzimati 20 kapi nakon jela, tri puta na dan. Ulje treba piti najmanje tri mjeseca kako bi se ostvarilo potpuno djelovanje na organizam.

Djelovanje ulja crnog kima na alergije

Alergije su neprimjerena i pretjerana reakcija našeg imunološkog sustava na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Antigeni su tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su bakterije, virusi i slično. No ako organizam prepozna, primjerice, bezopasnu pelud cvijeća kao opasnost, tada započne snažnu i nepotrebnu imunološku reakciju i tako nastaju alergije.

Ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kima u količini 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi tri puta dnevno). Zabilježeno je smanjenje simptoma alergije kod svih ispitanika.

Zbog svojeg kemijskog sastava, koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljno djelovanje i na astmu (zbog omega-3 kiselina) te na atopijski dermatitis (zbog omega-6 kiselina). 

Doziranje

Tretman alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije razdoblja polinacije (koje počinje u ožujku ili travnju), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku. Ulje crnog kima uzimajte tri puta na dan nakon obroka, 30-40 kapi.

Uzmite u obzir da kod alergija tretman treba trajati sve do kraja jeseni. Zimi možete pauzirati, ali opet trebate početi s terapijom najkasnije u veljači. Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon nekoliko godina terapije gotovo potpuno riješili svih simptoma alergije.

Ulje crnog kima možete nabaviti ovdje

Fotografije: Unsplash

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

  • dummy+385 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

Newsletter

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

Search