Što se moraju zapitati osobe koje imaju problema s debelim crijevom?

Mali dio Boga

Debelo crijevo organ je koji neki olako promatraju u kontekstu ”pražnjenja”, međutim, debelo crijevo ima mnoge druge funkcije, od apsorpcije tvari do stvaranja nekih vitamina uz pomoć bakterijske flore.

U kineskoj medicini debelo crijevo pripada elementu metala zajedno s plućima: pravilan rad pražnjenja crijeva sliči na pravilno disanje, odnosno čišćenje organizma. Neobično je da taj organ, koji mnogi jedino povezuju s fecesom, kao organ metala predstavlja vezu s našom najdubljom suštinom.

Zar je čudno onda što upravo u njemu borave milijuni bakterija koji nam omogućuju pravilan završetak probave, simbolizirajući da smo mi samo dio velike suštine, mali dio života u svemiru, da smo mi kao jedna mala bakterija među bilijunima drugih? Mali dio Boga.

Zadržavanje onoga što nam više ne služi

Problemi s debelim crijevom govore o problemu zadržavanja. Ako se javlja zatvor, osjećaj ”začepljenosti” i nadutosti, tada imamo problem s otpuštanjem starih sadržaja. Neotpuštanje starih sadržaja, obrazaca ponašanja, emocija i postupaka nije posljedica toga što nam se oni sviđaju, već naše nesigurnosti, straha da ćemo pogriješiti, sramežljivosti. Takvi problemi govore da nismo sposobni zacijeliti stare rane, povrede i traume i time ih konačno otpustiti zauvijek.

Proljevi, s druge strane, govore o povezanosti debelog tankog crijeva: ako olako odbacujemo sadržaje i ljude zbog prevelike prosudbe (vatra, kontakt s drugima), tada ni naše debelo crijevo (metal, naša suština) neće ih zadržati jer prosudbama i kritikama drugih prosuđujemo i odbacujemo sami sebe.

Pitanja za one koji imaju problema s debelim crijevom:

  1. Doživljavam li neprestano neuspjeh?
  2. Mogu li konačno otpustiti? Mogu li oprostiti?
  3. Bojim li se krenuti u nešto novo pa radije ostajem u sadašnjoj (lošoj) situaciji?

Izvor: Dr. Stribor Marković, Fitoaromaterapija

Fotografija Unsplash

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

  • dummy+385 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

Newsletter

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

Search