Matičnjak - plemenita snaga, neustrašiva vedrina

Matičnjak (Melissa officinalis), poznat i kao melisa, pčelinja trava, limunov balzam, 30-80 cm visoka je, otporna zeljasta trajnica. Botanički naziv izveden je iz grčke riječi za pčelu (melittena), jer se zbog snažnog mirisa na limun najprije koristila za privlačenje pčela u košnice (odatle i sinonim pčelinja trava), a kasnije kao ljekovita i začinska biljka.

Danas se melisa uzgaja u čitavoj Europi, sjevernoj Africi i Americi, a često pobjegne u prirodu te je nalazimo i kao samoniklu biljku.

Destiliraju se listovi prije cvatnje

Matičnjak ili melisa najčešće je vrlo razgranata biljka iz čijeg puzavog podanka u proljeće izbijaju stabljike koje nose srcolike dlakave listove. Najmirisniji su dio upravo listovi, koji se skupljaju i destiliraju prije cvatnje jer je tada najveći postotak eteričnih ulja u njima; nakon cvatnje listovi dobivaju miris po stjenicama. Budući da listovi sadrže vrlo male količine eteričnog ulja, pravo ulje matičnjaka vrlo je skupo. Danas se najčešće miješa s citronelom ili limunskom travom.

Image

Jedna od 15 najvažnijih ljekovitih biljaka Hildegarde iz Bingena

Kao ljekovita biljka matičnjak se koristi od davnina, Rimljani su pili vino s listovima matičnjaka za jačanje organizma, Grci su ga upotrebljavali kao lijek protiv zubobolje te kao sredstvo za ispiranje rana. Vrlo ju je cijenio arapski liječnik Avicena (11. st.), koji u svojoj knjizi Kanon medicine kaže: ”balzam čini srce sretnim i radosnim i jača životni duh”, što odražava drevnu reputaciju matičnjaka da olakšava srčane i nervne poremećaje, a prije svega melankoliju. Vrlo je rasprostranjeno bilo mišljenje da matičnjak podržava dugovječnost, pa ga je švicarski liječnik i alkemičar Paracelzus (1493-1541) nazvao eliksirom života.

Hildegarda iz Bingena smatrala je matičnjak jednom od 15 najvažnijih ljekovitih biljka. U vrtovima se počeo uzgajati tek u srednjem vijeku, ali ubrzo je postao jedna od najvažnijih biljaka samostanskih vrtova. I danas je nadaleko poznata tzv. karmelićanska vodica, ljekovita biljna tinktura u kojoj je matičnjak jedan od najvažnijih sastojaka, poznata po antidepresivnom djelovanju i kao vodica koja jača organizam, uklanja melankoliju, pomaže protiv depresije, umiruje i oslobađa napetosti.

Svojstva i mjere sigurnosti

Matičnjakova sposobnost da pokreće životnu energiju odražava se u njegovim poznatim antispazmičkim i digestivnim svojstvima. Jačajući funkciju jetre, želuca i crijeva, ulje matičnjaka može se koristiti za epigastričke spazme, poremećaje probave prouzročene nervozom, mučninu i vjetrove.

Ujednačujući protok energije pluća, indiciran je i za stanja nervne astme i uklanjanje kašlja i bronhitisa sa žućkastom sluzi. Poput lavande, njegova analgetična svojstva znače da može osloboditi od migrene i menstrualnih bolova, a zbog umirujućeg djelovanja koristi se za snižavanje povišenog krvnog tlaka i lupanja srca te nesanice i nemira prouzročenog nervozom..

Svojstva: Analgetik, antidepresiv, antiinflamatorik, antispazmodik, hipotenzor, kalmativ, karminativ, koleretik, litolitik, stimulans probave, vasodilator.

Mjere sigurnosti: Ne koristiti u trudnoći i za vrijeme dojenja, niti za djecu mlađu od dvije godine. Izbjegavati korištenje na hipersenzibilnoj, oboljeloj i oštećenoj koži, te kod problema hiperplazije prostate ili glaukoma. Ne koristiti koncentraciju veću od 1%.

Image

Golubica mira - duhovna snaga matičnjaka

Golubica mira drevni je simbol mira, plemenitosti i čistoće te ženstvenosti i majčinstva. Ova kršćanska slika podsjeća nas na sposobnost matičnjakova ulja da obnovi smirenost i jednostavnost srca, te pojača izvor duhovne snage.

Matičnjak jača funkciju jetre i želuca, samim tim oslobađa ljutnje, nervoze i omogućuje nam da prihvatimo i probavimo ljude i događaje oko sebe. Naročito je pogodan za tretiranje tzv. menadžerskog stresa.

Harmonizirajući um i dušu, matičnjak je važan za depresiju, posebno kod emocionalno osjetljivih ljudi koji ne reagiraju dobro na stres. Suptilno djelovanje prirodno nježne, ali čvrste biljke rezonira s ljudima koji se lako traumatiziraju konfrontacijom. Oni su skloni manifestirati svoju snagu trudeći se suzdržati, umjesto da reagiraju i izraze osjećaj povrede i bijes. Te emocije rastu u njima, stvarajući tjeskobno stanje uma koje je poznati britanski botaničar Nicholas Culpeper opisao kao ”crni gnjev”.

Prema Culpeperu, melisa je predstavljena četvrtim znakom zodijaka: Rakom. Osim što ”upravlja” perikardom, grudima i želucem, Rak simbolizira naše emocionalne korijene: majčinstvo i djetinjstvo. Melisa ili matičnjak može doseći najdublje slojeve psihe, ”unutarnje dijete” našeg emocionalnog bića. Svojom limunastom svježom, mednom slatkoćom, matičnjak pomaže obnavljanje jasnoće i sigurnosti zbunjenim, ovisnim dušama; donosi jasnoću, vedrinu i mogućnost napretka pa spada u najefikasnija ulja za tretiranje stanja tjeskobne depresije.

Jednako kako lavanda smiruje emocije kad one nadvladaju um, matičnjak na sličan način žestinu zamjenjuje spokojstvom, a nepovjerenje bezazlenošću. Uz to, njegova kisela, adstringentna kvaliteta ”reapsorbira” um u srce, njegovo stabilno prebivalište i temelj. Melisa je najefikasnije eterično ulje protiv tjeskobne depresije i osjećaja loših slutnji.

Eterično ulje matičnjaka možete nabaviti ovdje

Izvori:
Poznavanje i upotreba eteričnih ulja, Učilište Galbanum
Aromaterapija za iscjeljivanje duha, Gabriel Mojay

Fotografije: Unsplash

100% Čista eterična ulja!

Kontaktirajte nas

Učilište Galbanum, Nova cesta 4, Zagreb (Trešnjevka)

  • dummy+385 01/3794-568

  • dummy info@galbanum.hr

NEWSLETTER

Za više informacija o seminarima i radionicama pretplatite se na naš Newsletter...

* indicates required

Search